Agenda parochiekernen

ma di wo do vr za zo
5
7
13
14
15
18
22
26
29

Abonneer op nieuwsbrief

De werkgroep "Gemeenschapsopbouw…

04-11-2019 Hits:206 Nieuws Frans Peeters

    De werkgroep 'Gemeenschapsopbouw' verduidelijkt haar werking   Zoals de naam het aangeeft wil deze werkgroep werken aan de verbondenheid tussen de gelovigen van alle geloofskernen binnen onze pastorale eenheid en wil...

lees meer

Eucharistieviering "Levensadem…

19-10-2019 Hits:408 Nieuws Frans Peeters

GEBOREN IN DE EEUWIGHEID Eucharistie vieren met en voor mensen die een kindje verloren tijdens de zwangerschap Als je een kindje verliest tijdens de zwangerschap, draag je dit verdriet dikwijls lange tijd met je...

lees meer

Kerstvieringen 2019 in onze PE-Immanuel

19-10-2019 Hits:456 Nieuws Frans Peeters

Kerstvieringen 2019 in onze pastorale eenheid "Immanuel" Dinsdag 24 december 17 u               Eucharistie in O.L.V. Geboorte Lint               woord- en communiedienst in St.-Jozef Hove 17.30 u                Eucharistie in St.-Laurentius Hove 18 u                       woord-...

lees meer

Naamdag PE-Immanuel

19-10-2019 Hits:448 Nieuws Frans Peeters

   Op zaterdag 30 november vieren we de naamdag van onze Pastorale Eenheid Immanuel met een woord- en communiedienst om 17.30 u. in de kerk van Sint- Michael in Waarloos. Iedereen is...

lees meer

Een mooie start voor de vomelingen uit K…

09-10-2019 Hits:480 Nieuws Frans Peeters

Een mooie start voor de vormelingen uit Kontich en Lint Op zaterdag 5 oktober kwamen de Lintse en Kontichse vormelingen voor het eerst samen om feestelijk hun nieuwe werkjaar in te...

lees meer

 

 

De werkgroep 'Gemeenschapsopbouw' verduidelijkt haar werking

 

Zoals de naam het aangeeft wil deze werkgroep werken aan de verbondenheid tussen de gelovigen van alle geloofskernen binnen onze pastorale eenheid en wil ze de Blijde Boodschap in de gehele samenleving laten klinken.

Deze werkgroep heeft zich voornamelijk gefocust op drie omvangrijke projecten.

Zo werd er gewerkt op de synodetekst van paus Franciscus 'Amoris laetitia' of 'de vreugde van de Liefde'. Belangrijke elementen in deze tekst waren: werkelijkheid en uitdagingen van het gezin, de roeping van het gezin, liefde in het huwelijk, liefde die vruchtbaar wordt, opvoeding van kinderen , spiritualiteit in huwelijk en gezin…

Naast de organisatie van eigen initiatie-avonden nodigden we ook Roger Burggraeve uit.

Pater Burggraeve is priester en 'professor emeritus' aan de KUL , hij is moraalfilosoof en

promoveerde in de moraaltheologie. In de kerk van Kontich Kazerne gaf hij een breder inzicht in de teksten van paus Franciscus en legde hierbij eigen klemtonen zoals het belang van de gewetensvorming en het onderscheidingsvermogen bij onze jongeren.

De Jongerensynode was een tweede belangrijk actiepunt.

Paus Franciscus deed hieromtrent een brede bevraging van onze jonge gelovigen en wij speelden op een eigen wijze daarop in.

In zijn synodetekst gaat de paus geen van de problemen die zich in de huidige leefwereld van de jongeren stellen uit de weg. Kenmerkend hierbij is ook dat hij onze jongeren 'het ‘nu’ van God' noemt.

Met de St.Jozefschool - Kontich als proefproject trachten we nu samen met de jongeren zelf en de leraars de synodetekst en zijn consequenties dichter bij onze jonge mensen te brengen.

Tenslotte gaat onze grootste zorg evenwel naar de toekomst van onze Pastorale eenheid en hiervan maakten we een derde project.

Het gaat hier voornamelijk om de hoop dat er in 2025 en daarna in onze Pastorale Eenheid nog steeds een betekenisvolle kerk zou zijn die borg kan staan voor de invulling van de belangrijkste pastorale opdrachten.

Met dit project willen we via de weg van de geleidelijkheid anticiperen op de uitdagingen van de toekomst. Uitdagingen op vlak van o.m: voorgangers voor eucharistievieringen, catechese , begeleiding bij voorbereiding op sacramenten, vrijwilligersbeleid, zorg voor migranten…

Uiteraard is dit nadenken over onze toekomst slechts voorbereidend studiewerk, dat we zullen overmaken aan het beleidsteam van onze pastorale eenheid zodat het team, in overleg met de plaatselijke geloofskernen, de nodige beleidsbeslissingen kan nemen, om zo onze toekomst van gelovige gemeenschap veilig te stellen.

Deze werkgroep wordt geleid door priester Paul Cools (Hove Sint Laurentius) en is verder samengesteld uit Yvonne Lenaerts en Josée Kleijn (Lint O.-L.-Vrouw-Geboorte), Marleen Ceuppens (Waarloos Sint Michael) Agnes Joly (Hove Sint Laurentius) Jos Miseur (Kontich O.-L.-Vr.-Onbevlekt Ontvangen) Jan Nelen (Kontich Sint Martinus) en Emiel Baeckelmans (Lint O.-L.-Vrouw-Geboorte)

,

GEBOREN IN DE EEUWIGHEID

Eucharistie vieren

met en voor mensen

die een kindje verloren tijdens de zwangerschap

Als je een kindje verliest tijdens de zwangerschap, draag je dit verdriet dikwijls lange tijd met je mee. Verwerken is niet gemakkelijk omdat je verdriet niet altijd erkend wordt of omdat het geheim moet blijven.

Zeker na een abortus is het niet eenvoudig om een plaats te vinden waar je kan thuis komen en uitzicht op nieuwe kansen krijgen.

Wie rouwt na een miskraam of vroeggeboorte botst nog vaak op onbegrip.

Ook na een zwangerschapsafbreking om medische redenen is rouwen niet vanzelfsprekend.

Levensadem vzw begeleidt mensen die het moeilijk hebben na zo een verlies.

Vanuit die ervaring organiseren we o.m. Eucharistievieringen voor al wie een kindje verloor tijdens de zwangerschap.

Deze vieringen kregen als motto mee: ”Geboren in de Eeuwigheid”. Ze willen tegemoet komen aan de spirituele nood van mensen die met dit gebeuren geconfronteerd worden. Er is plaats voor verdriet, maar de hoofdtoon is hoop.

Het eigene van de viering zit in de stappen waartoe de aanwezigen uitgenodigd worden:

  • je kan een persoonlijke intentie opschrijven en neerleggen in een mandje dat na de viering bewaard wordt in de kapel van Levensadem;
  • je kan je nood kort vertellen en ervoor bidden samen met een tweetal medegelovigen;
  • er is gelegenheid om het sacrament van de verzoening te ontvangen;
  • tenslotte kan je een symbolisch gebaar stellen met licht en water, waarin het loslaten en het opnemen van het prille leven in de eeuwigheid gesymboliseerd wordt.

Deze vieringen zijn innige en genadevolle momenten: mensen worden er geraakt en getroost. Iedereen die zich solidair voelt met deze intentie is welkom!

De volgende eucharistieviering “Geboren in de Eeuwigheid” heeft plaats op

Vrijdag 6 december 2019 om 19.30 uur

in de kerk O.L.V.- Onbevlekt Ontvangen

Phil Bosmansplein, Kontich - Kazerne

Mgr. Johan Bonny gaat voor.

 

 

Meer informatie bij : vzw Levensadem

tel. 03 449 48 26, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; www.levensadem.be ; www.facebook.com/levensademvzw

 

 

 

 

 

 Op zaterdag 30 november vieren we de naamdag van onze Pastorale Eenheid Immanuel met een woord- en communiedienst om 17.30 u. in de kerk van Sint- Michael in Waarloos.

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te vieren

 

Om het gemeenschapsvoelen binnen onze pastorale eenheid concreet gestalte te geven, vieren wij elk jaar - naast de verjaardagviering - ook onze naamdagviering. We doen dat elk jaar in een andere parochiekerk van onze pastorale eenheid. Dit jaar komt de parochiekerk van Waarloos aan de beurt.

We maken van deze dag een jaarlijkse gedenkdag.

Deze viering is ook een prima gelegenheid om elkaar opnieuw te ontmoeten en de verbondenheid tussen alle mensen uit de 10 parochies van onze Pastorale eenheid te versterken.

Onze pastorale eenheid wordt zo weerom een stukje meer een gemeenschap van parochie- en geloofskernen die in onderlinge solidariteit en samenwerking de krachten bundelen, een onontbeerlijke weg voor de duurzame vitaliteit van onze Kerk. In deze samenwerking vinden wij extra kracht en inspiratie om onze belangrijkste parochietaken te 'blijven' vervullen.

Wij vertrouwen op God om binnen onze pastorale eenheid een verbondenheid te creëren over de parochiegrenzen heen, een verbondenheid die de toekomst van onze geloofsbeleving veilig stelt. God wil graag de Metgezel zijn van alle parochies van Aartselaar, Boechout, Hove, Kontich, Lint, Vremde en Waarloos.

Tot dan ….

 

Kerstvieringen 2019 in onze pastorale eenheid "Immanuel"

Dinsdag 24 december

17 u

              Eucharistie in O.L.V. Geboorte Lint

              woord- en communiedienst in St.-Jozef Hove

17.30 u

               Eucharistie in St.-Laurentius Hove

18 u       

               woord- en communiedienst in St.-Jan in de Olie                Vremde

Woensdag 25 december

0 u

                Eucharistie in St.-Laurentius Hove

                Eucharistie in St.-Leonardus Aartselaar

8.45 u

                Eucharistie in St.-Leonardus Aartselaar

9 u

                woord- en communiedienst in St.-Jan in de Olie 

                  Vremde

           

9.30 u

                Eucharistie in O.L.V. Geboorte Lint

                 Gezinsviering in O.L.V. Onbevlekt ontvangen Kontich

                 Woord- en communiedienst in St.-Michaël Waarloos

                 Woord- en communiedienst in St.-Rita Kontich

10 u

                  Eucharistie in St.-Laurentius Hove

11 u

                  Familieviering in St.-Leonardus Aartselaar

                  Eucharistie in St.-Martinus Kontich

11.30 u

                   Woord- en communiedienst in St.-Bavo Boechout

                   Eucharistie in St.-Jozef Hove

15 u

                    Eucharistie in St.-Rita Kontich

Een mooie start voor de vormelingen uit Kontich en Lint

Op zaterdag 5 oktober kwamen de Lintse en Kontichse vormelingen voor het eerst samen om feestelijk hun nieuwe werkjaar in te zetten. De komende maanden bereiden zij zich in de diverse parochiale werkingen voor op de feestelijke vieringen van zaterdag 2 mei 2020. Dan zal de bisschop persoonlijk naar Kontich en Lint komen om de jongens en meisjes te sterken met het sacrament van het vormsel.

De vormelingen verzamelden in de vroege namiddag, elk in hun eigen parochiekerk. Nadat ze onder deskundige begeleiding de eigen kerk bezocht hadden, fietsten de Kontichse vormelingen langsheen alle andere kerken van onze gemeente. De weerheiligen waren hen overigens gunstig gezind: in een nochtans zeer druilerige en regenachtige week bleef het zaterdagnamiddag helemaal droog. De zon kwam af en toe zelfs even piepen: uitstekend fietsweer dus!

In elke parochiekerk werden de vrolijke fietsers van harte verwelkomd door enthousiaste parochianen. De vormelingen konden zo allerlei pareltjes ontdekken, zoals het altaarretabel van Sint-Michiel in Waarloos, het uitgebeelde levensverhaal van de heilige Rita, de hoeksteen van de kerk te Kazerne en de mooie preekstoel van Sint-Martinus.

Vooral leerden ze echter dat elke kerk in de eerste plaats een huis van God is. De godslamp brengt symbolisch de eeuwige aanwezigheid van Onze-Lieve-Heer tot uitdrukking. Zelfs al is het helemaal donker in de kerk, dan nog waakt God over ons. De zichtbare aanwezigheid van doopvont, paaskaars, gedekt altaar, gebedskaarsjes, dankstenen, offerbloemen en kruisjes van recent overledenen wezen dan weer op de actuele betekenis van de kerken voor de christelijke gemeenschappen vandaag.

Rond 16u verzamelden alle Kontichse vormelingen in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen in Kontich-Kazerne.

Ook de Lintse vormelingen sloten zich bij de groep aan. In een inhoudelijk sterk programma werden de jonge geloofsleerlingen er welkom geheten in de mis. Stond u er al bij stil dat in een eucharistieviering heel veel verschillende talen gesproken worden: Nederlands, maar ook Grieks, Hebreeuws, Latijn, en soms zelfs Aramees...? Er was ook ruimte voor ludiekere vergelijkingen. Wist u al dat er in de eucharistie af en toe ‘ping-pong’ gespeeld wordt tussen de priester en de andere gelovigen? Zag u al de gelijkenis tussen de deelname aan een voetbalwedstrijd in een stadion en die aan een eucharistieviering in een kerk?

Het programma sloeg alleszins aan. De jongeren waren enthousiast: ze zongen de pannen van het dak!

Na een korte pauze konden de vormelingen het geleerde onmiddellijk in de praktijk brengen in de eigenlijke eucharistieviering. We lazen over de roeping van de profeet Samuël. E.H. Jos Kempenaers ging voor en bracht een mooie homilie over Gods vurige liefde die ons allen wordt toegezegd en waarvoor wij ons mogen openstellen. We dankten God voor de mooie dag en vroegen zijn zegen voor het nieuwe catechesejaar. Op het einde werden alle aanwezigen ertoe aangespoord missionair te zijn: het geloof niet te verstoppen, maar net uit te dragen. De vormelingen zongen immers: ‘Gooi de ramen open, laat het maar aan ieder zien dat wij in de Heer geloven, of ben jij te bang misschien?’ Veel dank aan al wie deze dag mogelijk maakte. Op een gezegend nieuw werkjaar met vele mooie momenten!

Wouter Druwé (catechist OLV-Onbevlekt Ontvangen)

Free Joomla! template by Age Themes