Agenda OLV-Onb.Ontvangen

Culinair-solidair in Kontich-Kazerne

‘Wat staat er op het menu?’ Wie deze dagen ergens in Vlaanderen een kerk binnenstapt krijgt meteen deze wat vreemde vraag voorgeschoteld. Ze staat geschilderd op een menubord dat je vaak aantreft aan een restaurant, maar niet vooraan in een kerk. Op een schoteltje wordt elke week een ander menu aangeprezen, telkens in één woord: ’vasten’, ‘verbondenheid’, ‘keerpunt, ‘evenwicht’…, begrippen waar tijdens de vieringen in teksten en lezingen wordt bij stilgestaan.

Dit alles kadert in de actie van Broederlijk Delen, die dit jaar nogmaals focust op honger in de wereld en activiteiten om deze droeve werkelijkheid stapje voor stapje uit de wereld te helpen. Het voorbeeldland is Oeganda met figuren als Grace, die met steun van Broederlijk Delen de situatie van haar gezin en gemeenschap tracht te verbeteren.

Steun van Broederlijk Delen, dat vraagt om financiële middelen. Een van de manieren om die bij mekaar te krijgen is de jaarlijkse Culinair-Solidaire Maaltijd, een initiatief dat wel heel concreet aansluit bij het thema dit jaar. Het opzet is simpel: breng een groot aantal mensen, families, groepjes… samen, bezorg ze in de zaal wat informatie, schotel ze een eenvoudige maar lekkere maaltijd voor, en stort de winst door naar Broederlijk Delen.

 

Is het opzet simpel, de concrete uitwerking is wat ingewikkelder. Weken op voorhand wordt het menu opgesteld, rekening houdend met de ingrediënten die in deze periode beschikbaar en goedkoop zijn. De laatste dagen worden aankopen gedaan en materiaal bij mekaar gebracht. De zaal wordt klaargemaakt, tafels gedekt, aankleding aangebracht.

Vroeg in de morgen gaat de kookploeg aan de slag: groenten kuisen, vlees snijden en aanbraden, soep koken, puddinkjes bereiden en de hoofdschotel klaarmaken: een stoofpotje van verschillende groenten in een exotisch sausje met kokosmelk en curry en begeleid met rijst of kroketjes. Er was een vegetarische versie, maar meest werd gekozen voor vlees. Dat werd aangeleverd door de ‘gallus gallus domesticus’, wellicht ’s werelds nuttigste dier en ook in Afrika immens populair: de kip. Ze zorgde voor een origineel gerechtje dat door iedereen zeer gesmaakt werd.

De opkomst was zeer behoorlijk, maar lijkt toch wat af te nemen. Vooral jonge mensen vinden moeilijker de weg naar dit initiatief. Dat is jammer, want de formule is erg geschikt voor gezinnen: samen gezellig een lekker dineetje voor een zeer schappelijke prijs! Gelukkig is er de blijvende inzet van een grote groep vrijwillige medewerkers.

Maar ook bij de organiserende werkgroep BMW is vers bloed heel welkom. Zegt het je iets, spreek er gerust iemand over aan. Samen houden we onze parochie levendig met een open oog op heel de wereld!

Nieuwe bidkapel  in Kontich-Kazerne

Alle kerken van vóór het Tweede Vaticaans Concilie hebben of hadden een aparte doopkapel dicht bij de ingang van de kerk. Maar toen de doopvieringen bij het altaar, vooraan in de kerk, begonnen door te gaan, verloor de doopkapel haar rol en vaak werd ze een opslagplaats voor allerlei meubilair en ander materiaal. Dat was ook het geval in Kontich-Kazerne.

Tijdens zijn stage in de parochie had Joeri al de vraag gesteld om er iets mee te doen. En de architect die de gebouwen bekijken naar aanleiding van de mogelijke bestemminswijziging van het klooster, had oog voor de architecturale waarde van het geheel en vond dat de kapel in ere moest gehouden worden. Door het vertrek van P. Jef verdween ook de weekkapel in het klooster en moesten tabernakel en een mooi Mariabeeld in de hal een nieuwe bestemming krijgen.

Het samenkomen van die factoren zette een aantal vaardige handen in beweging en die toverden de doopruimte om tot een kleine bidkapel waarin de doopkadertjes en de gedachteniskruisjes een plaats krijgen.

Tijdens een versperdienst op 8 december 2017 zegende Joeri Fleerackers het Franciscuskruis en het Mariabeeld en daarmee was de kapel officieel geopend.

 

 

Kontich Kazerne OLV OnbOntv

Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen

Culinair-solidair in Kontich-Kazerne

05-03-2018 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

Culinair-solidair in Kontich-Kazerne ‘Wat staat er op het menu?’ Wie deze dagen ergens in Vlaanderen een kerk binnenstapt krijgt meteen deze wat vreemde vraag voorgeschoteld. Ze staat geschilderd op een menubord...

lees verder

Nieuwe bidkapel in Kontich-Kazerne

11-12-2017 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

Nieuwe bidkapel  in Kontich-Kazerne Alle kerken van vóór het Tweede Vaticaans Concilie hebben of hadden een aparte doopkapel dicht bij de ingang van de kerk. Maar toen de doopvieringen bij het...

lees verder

Adres Pater Jef

10-08-2017 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

NIEUW ADRES VAN PATER JEF Op vraag van onze parochianen kan je hier het nieuwe adres van Pater Jef vinden:

lees verder

Free Joomla! template by Age Themes