Agenda OLV-Onb.Ontvangen

Culinair-solidair in Kontich-Kazerne

‘Wat staat er op het menu?’ Wie deze dagen ergens in Vlaanderen een kerk binnenstapt krijgt meteen deze wat vreemde vraag voorgeschoteld. Ze staat geschilderd op een menubord dat je vaak aantreft aan een restaurant, maar niet vooraan in een kerk. Op een schoteltje wordt elke week een ander menu aangeprezen, telkens in één woord: ’vasten’, ‘verbondenheid’, ‘keerpunt, ‘evenwicht’…, begrippen waar tijdens de vieringen in teksten en lezingen wordt bij stilgestaan.

Dit alles kadert in de actie van Broederlijk Delen, die dit jaar nogmaals focust op honger in de wereld en activiteiten om deze droeve werkelijkheid stapje voor stapje uit de wereld te helpen. Het voorbeeldland is Oeganda met figuren als Grace, die met steun van Broederlijk Delen de situatie van haar gezin en gemeenschap tracht te verbeteren.

Steun van Broederlijk Delen, dat vraagt om financiële middelen. Een van de manieren om die bij mekaar te krijgen is de jaarlijkse Culinair-Solidaire Maaltijd, een initiatief dat wel heel concreet aansluit bij het thema dit jaar. Het opzet is simpel: breng een groot aantal mensen, families, groepjes… samen, bezorg ze in de zaal wat informatie, schotel ze een eenvoudige maar lekkere maaltijd voor, en stort de winst door naar Broederlijk Delen.

 

Is het opzet simpel, de concrete uitwerking is wat ingewikkelder. Weken op voorhand wordt het menu opgesteld, rekening houdend met de ingrediënten die in deze periode beschikbaar en goedkoop zijn. De laatste dagen worden aankopen gedaan en materiaal bij mekaar gebracht. De zaal wordt klaargemaakt, tafels gedekt, aankleding aangebracht.

Vroeg in de morgen gaat de kookploeg aan de slag: groenten kuisen, vlees snijden en aanbraden, soep koken, puddinkjes bereiden en de hoofdschotel klaarmaken: een stoofpotje van verschillende groenten in een exotisch sausje met kokosmelk en curry en begeleid met rijst of kroketjes. Er was een vegetarische versie, maar meest werd gekozen voor vlees. Dat werd aangeleverd door de ‘gallus gallus domesticus’, wellicht ’s werelds nuttigste dier en ook in Afrika immens populair: de kip. Ze zorgde voor een origineel gerechtje dat door iedereen zeer gesmaakt werd.

De opkomst was zeer behoorlijk, maar lijkt toch wat af te nemen. Vooral jonge mensen vinden moeilijker de weg naar dit initiatief. Dat is jammer, want de formule is erg geschikt voor gezinnen: samen gezellig een lekker dineetje voor een zeer schappelijke prijs! Gelukkig is er de blijvende inzet van een grote groep vrijwillige medewerkers.

Maar ook bij de organiserende werkgroep BMW is vers bloed heel welkom. Zegt het je iets, spreek er gerust iemand over aan. Samen houden we onze parochie levendig met een open oog op heel de wereld!

Kontich Kazerne OLV OnbOntv

Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen

Palmzondag

16-03-2018 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

 De voorbije jaren werd de buxusplant, waarvan we de blaadjes kennen als onze palm voor de palmwijding, getroffen door een ziekte. Hierdoor is het moeilijk geworden om nog dezelfde hoeveelheden...

lees verder

Culinair-solidair in Kontich-Kazerne

05-03-2018 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

Culinair-solidair in Kontich-Kazerne ‘Wat staat er op het menu?’ Wie deze dagen ergens in Vlaanderen een kerk binnenstapt krijgt meteen deze wat vreemde vraag voorgeschoteld. Ze staat geschilderd op een menubord...

lees verder

Okra opendeurdag 9/4/2018

28-02-2018 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

OKRA Kontich-Kazerne een vereniging met 300 leden, zet haar deuren wijd open op maandag 9 april 2018              

lees verder

Nieuwjaarsreceptie in Kontich-Kazerne

31-01-2018 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

Nieuwjaarsreceptie in Kontich-Kazerne Een hartelijke babbel, een stevige handdruk, een schouderklopje, een vriendelijke goeiedag, het toewensen van alle goeds, ... het kan natuurlijk alle dagen, en het zou best wat meer...

lees verder

Nieuwe bidkapel in Kontich-Kazerne

11-12-2017 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

Nieuwe bidkapel  in Kontich-Kazerne Alle kerken van vóór het Tweede Vaticaans Concilie hebben of hadden een aparte doopkapel dicht bij de ingang van de kerk. Maar toen de doopvieringen bij het...

lees verder

Free Joomla! template by Age Themes