Agenda Sint-Martinus

JVR-20200215-192121-00076_small.jpg

Alle foto's kan je hier vinden.

Zaterdag 15 februari hebben de vormelingen de ‘Gaven van de H. Geest’ in hun eigen leven ontdekt. Wij, christenen, zien Jezus als iemand die door een goede kracht bewogen is. Die kracht noemen wij de Geest, de kracht van God. Wij hebben allemaal deze kracht, deze 7 gaven in ons: wijsheid, raad, inzicht, sterkte, kennis, eerbied en liefde. Met het toedienen van het sacrament van het vormsel op 2 mei wordt dit dan ook door de bisschop bevestigd. In het Pinksterverhaal hebben de vormelingen ontdekt dat vuur het symbool is van liefde, kracht en begeesteren. Mensen kunnen als een vuur zijn waaraan wij ons warmen, bij wie we ons goed voelen. Gelovige mensen steken ons aan met hun enthousiasme. We worden uitgedaagd om als vurige, gelovige mensen mee in beweging te komen.

Na deze uitleg rond de H. Geest zijn onze jongeren ook dieper ingegaan op de betekenis van het dragen van een kruisje, een kruisje geven en het kruisje als symbool van de christenen.

Bij het einde van deze bijeenkomst zijn we naar de kerk gegaan om samen met de vormelingen uit Waarloos verder te oefenen aan de vormselliedjes, dit alles onder deskundige leiding van Koen. Tijdens de eucharistieviering van 18.00 u. zijn de ouders uit beide parochies samengekomen om met andere parochianen mee te bidden en te vieren om te laten zien dat ze achter al deze jonge mensen staan. Tijdens de viering heeft pastoor Jos de vormselkruisjes met doopwater gezegend waarna hij de jongeren hun kruisje heeft omgehangen met de volgende boodschap: “Draag dit kruisje met fierheid en grote dankbaarheid”.

We kijken verder uit naar onze volgende bijeenkomst op zaterdag 7 maart. De vormelingen worden samen met hun ouders of grootouders ’s namiddags in de kerk verwacht. Dan staan we stil bij de verschillende ankerplaatsen in het leven van de gelovige mens. We kijken terug op wat voorbij is en dromen van een mooie toekomst.

P.F.

JVR-20200202-122221-00027.jpg

Alle foto's kan je hier vinden.

LICHTMISVIERING

Zondag 2 februari waren de jonge gezinnen die een kindje hadden laten dopen in het voorbije jaar uitgenodigd tijdens de viering van Maria-Lichtmis. Na de homilie werden de kaarsen van de jonge ouders aangestoken met het licht van de paaskaars. Pastoor Jos vroeg de zegen over onze jonge gezinnen. We baden samen met hen het mooie gebed ‘Wees gegroet Maria’. Bij het einde van de viering kregen de ouders het bewaarengeltje van hun kindje mee naar huis als aandenken aan het doopsel. Ouders die spijtig genoeg niet aanwezig konden zijn kunnen het bewaarengeltje nog altijd komen halen in de kerk voor of na de eucharistievieringen.

P.F.

JVR-20200112-131709-00040.jpg

Alle foto's kan je hier vinden.

Zondag 12 januari kwamen heel wat parochianen na de eucharistieviering van 11.00 u. naar de Magdalenazaal. Het ensemble Altena Musica zong mooie liederen tijdens de viering. In de zaal werden we gastvrij ontvangen met een glaasje wijn of fruitsap. Na het voorlezen van de jaarlijkse nieuwjaarsbrief van pastoor Jos klonken we samen op het nieuwe jaar. Vijf jongeren van de JINS verwenden iedereen met de nodige hapjes en drankjes. De beste wensen werden uitgewisseld tussen parochianen, vrijwilligers en mensen uit de andere parochies van onze pastorale eenheid. De 700 foto’s die Jan beamde op groot scherm vertelden ons alles over het parochiale leven van het voorbije jaar. Dankjewel aan de mensen die deze gezellige ontmoeting mogelijk maakten.

Alle foto's kan je ook terugvinden in het menu links: kies "Foto's" en klik door.

P.F.

JVR-20200125-190354-00013.jpg

Alle foto's kan je hier vinden.

Zaterdag 25 januari kwamen de vormelingen ’s namiddags samen rond de ‘zeven werken van barmhartigheid’. Via hun engagement als ziekenbezoeker, medewerker aan de actie voor Venezuela of als misdienaar ontdekten ze dat ze zelf ook al actief meedoen aan die werken van barmhartigheid. Ze leerden daarna het onderscheid te maken tussen een eucharistieviering en een woord- en communieviering. Voor deze jongeren was het de eerste keer dat ze in onze kerk kennis zouden maken met een woord- en communieviering. Na de zangrepetitie onder de deskundige leiding van Koen deden ze actief mee tijdens de mooie hartelijke viering.

Na de welkom door gebedsleider Gerd De Hert mochten ze allemaal een kaarsje aanbrengen voor het altaar. Dit kaarsje was een teken van het licht dat zij met hun doopsel ontvangen hebben en dat ze door hun vormsel mee verder willen uitdragen. En zoals Gerd het zo mooi zei: “Ook wij worden geroepen om, naar Jezus’ voorbeeld zoals in de zeven werken van barmhartigheid, mensen voedsel aan te reiken en genezing en bevrijding te brengen”.

P.F.

JVR-20200105-121326-00043.jpg

Alle foto's kan je hier vinden.

Zondag 5 januari 2020, 11 uur

Derde ingroeiviering voor onze eerstecommunicanten.

De eucharistieviering werd mooi ingeleid door de fantastische "Drie Koningen" uit Waarloos. Zij zongen verscheidene Driekoningenliedjes.

De viering stond in het teken van “samen naar de Woorden uit de Bijbel te luisteren”, niet alleen met onze oren maar ook met ons hart.

Nadien zongen we het reeds goedgekende welkomlied en luisterden we naar de eerste lezing.

We maakten samen 3 kleine kruisjes met onze duim op ons voorhoofd, mond en hart. Vervolgens luisterden we naar het Evangelieverhaal.

Tijdens het catechesemoment op de pastorij legden we nog eens de betekenis van de 3 kruisjes uit. De kinderen luisterden naar elkaar.

Ze kregen ook hun eigen kleine Bijbel “Jezusboek”. Vervolgens lazen ze het verhaal “Drie wijzen volgen de ster”(Mt.2.1-12) uit hun Jezusboek voor. Er ontstond een klein toneeltje.

Het Jezusboek namen ze mee naar huis om nog meer verhalen van Jezus te lezen. Verder kregen de kinderen ook het symbooltje mee dat bij deze viering hoort: een hart dat als bladwijzer kan gebruikt worden. Op de achterkant kunnen ze hun favoriete verhaal uit het Jezusboek schrijven.

Het stoffen tasje dat de communicanten telkens meebrengen naar de viering kreeg een derde wolkje, met de tekst “Jezus vertelt” en de kinderen zullen thuis de volgende boog van de regenboog in het groen kleuren.

Hartelijke dank aan de Driekoningen en hun accordeonist voor de muzikale opvrolijking van onze ingroeiviering!

kontich sint martinus LR

Nieuws Sint-Martinus

Kruisoplegging vormelingen

18-02-2020 - Nieuws Sint-Martinus - Jan Van Riet

Alle foto's kan je hier vinden. Zaterdag 15 februari hebben de vormelingen de ‘Gaven van de H. Geest’ in hun eigen leven ontdekt. Wij, christenen, zien Jezus als iemand die door...

lees verder

Lichtmisviering

05-02-2020 - Nieuws Sint-Martinus - Jan Van Riet

Alle foto's kan je hier vinden. LICHTMISVIERING Zondag 2 februari waren de jonge gezinnen die een kindje hadden laten dopen in het voorbije jaar uitgenodigd tijdens de viering van Maria-Lichtmis. Na de...

lees verder

Vormelingen maken kennis met een woord- …

28-01-2020 - Nieuws Sint-Martinus - Jan Van Riet

Alle foto's kan je hier vinden. Zaterdag 25 januari kwamen de vormelingen ’s namiddags samen rond de ‘zeven werken van barmhartigheid’. Via hun engagement als ziekenbezoeker, medewerker aan de actie voor...

lees verder

Nieuwjaarsreceptie

15-01-2020 - Nieuws Sint-Martinus - Jan Van Riet

Alle foto's kan je hier vinden. Zondag 12 januari kwamen heel wat parochianen na de eucharistieviering van 11.00 u. naar de Magdalenazaal. Het ensemble Altena Musica zong mooie liederen tijdens de...

lees verder

Ingroeiviering met Drie Koningen

07-01-2020 - Nieuws Sint-Martinus - Sint-Martinus

Alle foto's kan je hier vinden. Zondag 5 januari 2020, 11 uur Derde ingroeiviering voor onze eerstecommunicanten. De eucharistieviering werd mooi ingeleid door de fantastische "Drie Koningen" uit Waarloos. Zij zongen verscheidene Driekoningenliedjes. De...

lees verder

Free Joomla! template by Age Themes