Agenda Sint-Martinus

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

dankviering jos

Op zaterdag 30 oktober had de dankviering van onze pastoor Jos Kempenaers plaats in de Sint-Martinuskerk, gevolgd door een receptie in de Magdalenazaal. 

Jos vierde hierbij dat hij al 50 jaar als priester ten dienste kan staan van de mensen. Tevens is zijn 75ste verjaardag zeer nabij. 

Alle foto's kan je hier vinden.

Homilie van onze pastoor in de dankviering op zaterdag 30 oktober in de dankviering in de Sint-Martinuskerk.

 

50 jaar priester

Vandaag overkomt me iets dat ik nog nooit heb meegemaakt: gevierd worden om iets wat ik altijd graag geweest ben. Op deze gezegende leeftijd van bijna 75 wil ik meer dank zeggen aan God dan Hem nog veel te vragen. Ik voel de drang om meer te gaan overwegen hoeveel men van God heeft gekregen en niet meer hoeveel men met Gods hulp nog zou willen presteren. Tijd dus vandaag, om meer naar God te kijken en om te danken, dan naar mij te kijken en de lijst te maken van mijn verdiensten. Daarom vandaag geen homilie, maar een gebed, een dankgebed. Ik wil met God spreken, meer dan over mezelf vertellen. Want wat heeft God in mijn leven voor mij al niet gedaan? Gebed dus van een jubilerende 50-jarige priester.

God, ik dank U uit geheel mijn hart. lk dank U voor het leven dat ik uit uw hand ontvangen heb.

Gij liet me geboren worden in een groot gezin, met goede ouders en 8 grotere broers en zussen.

U gaf me een vader en een moeder. Mijn vader gaf me de drift om te presteren. Mijn moeder gaf de warmte. En allen gaven mij de weelde van een geborgen gelukkig makende kindertijd.

lk dank U om mijn dorpskerk. Daar is alles gebeurd: ik ben er gedoopt en heb de

sacramenten daar gekregen. Ik ben er zelfs priester gewijd. Alles is in die dorpskerk gebeurd.

lk dank u ook voor de zusters van de kleuterklas, en voor de meesters later.

Dank Heer, voor allen die mij hebben gevormd en onderricht op de basisschool en in het college.

Vooral ook op het seminarie. Daar ging mijn geest open: elke dag bracht nieuwe kennis.

Ze hebben me gemaakt tot een leergierig mens, vol bewondering voor de bijbel, de denkers, de kunstenaars en de wetenschappers.

Dank ook voor de jaren als onderpastoor, 7 jaar in Berlaar en 5 jaar in Merksem St.-Franciscus.

Ik kan hier nog vermelden dat ik na mijn afscheid in Berlaar en voor mijn intrede in Merksem op bezoek, op bedevaart naar Assisi ben getrokken om de geest van Franciscus op te snuiven om niet onvoorbereid naar Merksem te gaan.

Toen ik einde april 1983 een sessie volgde over het nieuwe parochiebeeld van de toekomst, zei monseigneur Raes, die de sessie ook volgde, dat men mij zou vragen om proost van de sociale werken te worden in Mechelen, omdat een gedeelte van het arrondissement Mechelen in het bisdom Antwerpen ligt. Ik wist toen toevallig dat de pastoor van Lint begin april overleden was. En in al mijn spontaniteit antwoordde ik: ‘Maak me dan liever pastoor in Lint.’ Ik vond dat ik geen persoon was om veel te vergaderen maar wel om in de parochie te staan. En zo werd ik, vlugger dan ikzelf had gedacht, pastoor hier in Lint.

God, vergeef mij deze kleine onderbreking van mijn gebed.

Ik dank U, God, voor die vele jaren als onderpastoor en als pastoor. Dank voor de vele gesprekken die ik mocht voeren met zoveel mensen al die jaren. Dank voor de vele kindjes die ik mocht dopen. Dank voor de vele kinderen die ik mee mocht voorbereiden op de eerstecommunie en het vormsel. Dank voor de vele jonge mensen met wie ik op weg mocht gaan naar hun huwelijk. Dank ook voor de vele keren dat ik bedroefde mensen mocht bijstaan bij de opgave van de begrafenis van hun geliefde. En dank U, goede God, voor de jaren dat ik deken was. Dank dat ik zoveel 12-jarigen het vormsel heb mogen toedienen.

Ik heb ook moeilijke dagen gekend. Het parochiecentrum dat instortte op 3 november om 14.15u. Het was een pijnlijk gebeuren voor heel de parochie. Maar wonden genezen. En tijd brengt raad. Ik kon mij weer oprichten en toevertrouwen aan het leven. God, je gaf me nieuwe uitdagingen en opdrachten. Je riep me naar Waarloos en naar Kontich. En je liet me van terzijde meewerken aan de uitbouw van de pastorale eenheid Immanuel. Maar hier in Kontich werd ik door het begeleiden van twee zeer gelovige mensen naar hun levenseinde een beter geloviger priester.

God, je gaf me palmzondagen met palmen en hosanna, maar ook Goede Vrijdag. Maar het werd telkens weer Pasen. En nu, de dag zal komen - die Gij bepaalt - dat ik op de drempel zal staan van de eeuwigheid. Mag ik dan uw paradijs binnengaan? Neem me dan bij de hand en leid me het volle leven binnen. Amen.

Jos Kempenaers

kontich sint martinus LR

Nieuws Sint-Martinus

05 oktober 2021
ziekendag2021
Nieuws Sint-Martinus Jan Van Riet

SAMANA

Alle foto's kan je hier vinden. Dag van de Mensen met een Chronische Ziekte Zondag 3 oktober mochten wij als ziekenbezoekers van Samana Kontich-centrum en Samana Sint-Rita onze zieken en bejaarden verwelkomen voor een feestelijk samenzijn in de Magdalenazaal.…

Vormselvieringen

05 okt 2021 56
vormsel2021
Alle foto's kan je hier vinden. Zaterdag 2 oktober kregen de 12-jarigen uit de…

Free Joomla! template by Age Themes